Wat is een klikgebit en wat zijn de voordelen?

De kans is natuurlijk geweldig groot dat je ooit al eens hebt gehoord over het zogenaamde klikgebit. Het gaat hierbij om een type kunstgebit waarbij er gebruik wordt gemaakt van twee implantaten. Deze worden aangebracht in de onderkaak. Op deze implantaten wordt vervolgens een nieuwe onderprothese geplaatst. Dit gebeurt op twee speciale drukknoppen. Eventueel zou er hiervoor ook gebruik kunnen worden gemaakt van een speciale staaf. Het is mogelijk om het gebit uit te nemen en deze vervolgens terug vast te klikken. Bovendien is het ook zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat er een nieuwe bovenprothese zal worden aangemeten. Deze zal uiteraard perfect passend zijn op het nieuwe klikgebit. In ieder geval, zou je hier meer over willen ontdekken? Dan is het zeker de moeite waard om nog even verder te blijven lezen.

Wanneer kan je in aanmerking komen voor een klikgebit?

Om te beginnen spreekt het voor zich dat we even moeten kijken naar welke mensen nu precies in aanmerking komen voor de realisatie van een klikgebit. Het gaat hierbij in het bijzonder om mensen die niet meer over eigen tanden en kiezen beschikken in de onder- evenals bovenkaak. Met andere woorden, mensen dienen volledig tandloos te zijn. Bovendien is het eveneens zo dat deze oplossing kan worden overwogen door mensen die geen normaal kunstgebit kunnen krijgen. Dit bijvoorbeeld als gevolg van het feit dat ze problemen ondervinden met de vorm van hun kaak. Daarnaast zijn er ook nog de mensen die over stevig geslonken kaken beschikken. Dit bijvoorbeeld als gevolg van het langdurig dragen van een kunstgebit. Nu je weet welke personen in aanmerking komen voor deze behandeling is het uiteraard ook een goed idee om even stil te blijven staan bij de financiële kant van de zaak. Kan je voor deze behandeling namelijk een bepaalde vergoeding ontvangen of niet?

Welke zaken worden er precies vergoed?

Het laten realiseren van een klikgebit brengt in de praktijk allerhande interessante voordelen met zich mee voor de persoon die er gebruik van kan maken. Dit gezegd hebbende zijn er hier natuurlijk wel bepaalde kosten aan verbonden. Voor deze kosten geldt dat ze gelukkig niet volledig door jou zelf gedragen dienen te worden. Er zijn dan ook een aantal zaken die worden vergoed. Het gaat hierbij concreet om:

  • De implantaten welke benodigd zijn voor de behandeling;
  • Het kliksysteem dat op de implantaten wordt geplaatst; 
  • Het kunstgebit dat vervolgens moet worden vastgeklikt;
  • De techniek evenals de materiaalkosten, hetzij beperkt tot een maximumbedrag;

Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat er ook sprake is van een bepaalde eigen bijdrage bij een klikgebit. Zo’n 8 procent van de behandelingskosten afkomstig van de bovenkaak zijn voor jouzelf. Bovendien moet je ook nog eens rekening houden met een bijdrage van 10 procent in de behandelingskosten voor de onderkaak. Let wel, heb je ervoor gekozen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten? Dan spreekt het voor zich dat het altijd de moeite waard kan zijn om even na te gaan of deze eigen bijdrage niet (gedeeltelijk) door deze verzekering wordt vergoed. Dat zou zomaar kunnen.